Η Ινδική Αστρολογία, επίσης γνωστή και ως Ινδουιστική Αστρολογία και πιο πρόσφατα ως Βεδική Αστρολογία, χρησιμοποιεί το παραδοσιακό ινδουιστικό σύστημα της αστρολογίας Jyotisha (ή Jyotish από τη σανσκριτική λέξη jyotiṣa, που προέρχεται από το jyótis = “φως, ουράνιο σώμα“).
Χρονολογείται περίπου πριν από 7000 χρόνια και θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της ζωής και της κουλτούρας της Ινδίας. Προήλθε από οράματα των αρχαίων προφητών και η γνώση της πέρασε δια μέσου των αιώνων με την προφορική παράδοση. Μέρος της γνώσης χάθηκε, αλλά η καρδιά αυτής της γνώσης υπάρχει ακόμα.
Το Vedāṅga Jyotiṣa είναι ένα από τα πρώτα κείμενα για την αστρονομία που βρέθηκε μέσα στις Βέδες, τους ιερούς ύμνους και τελετουργικούς στίχους που έχουν συντεθεί στην αρχαϊκή σανσκριτική.
Φυσικά δεν μπορούμε να αναλύσουμε μέσα σε ένα κείμενο μόνο τις αρχές που διέπουν την Ινδική Αστρολογία, θα προσπαθήσουμε όμως να καλύψουμε τα βασικότερα σημεία για την κατανόησή της.
Η βασική της αρχή είναι η εσωτερική αυτογνωσία. Σκοπός της είναι η αυτοανάπτυξη. Αναγνωρίζει τέσσερις σκοπούς στη ζωή: kama, artha, dharma και moksa, οι οποίοι παρουσιάζονται στον γενέθλιο χάρτη δια μέσου των οίκων.
Πιο συγκεκριμένα:
Η Ινδική Αστρολογία χρησιμοποιεί τον Αστρικό Ζωδιακό (Nirayana), ο οποίος δείχνει τα γεγονότα που πρόκειται να συμβούν σε ένα άτομο σύμφωνα με τις προηγούμενες πράξεις του. Διακρίνεται, έτσι, από τη Δυτική Αστρολογία, που χρησιμοποιεί τον Τροπικό Ζωδιακό (Sāyana).
Ο Αστρικός Ζωδιακός αποτελεί μία ζώνη 360 μοιρών, που διαιρείται σε 12 ίσα μέρη. Κάθε δωδέκατο μέρος (30 μοίρες) ονομάζεται σημείο, ή Rāśi (σανσκριτικά: «μέρος») γνωστό και ως Rashi. Σε αντίθεση με το δυτικό σύστημα, που υπολογίζει τη θέση των πλανητών σε σχέση με τον Ήλιο, στον Αστρικό Ζωδιακό είναι τα αστέρια που θεωρούνται το σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο μετριέται η κίνηση των πλανητών.
Τα 12 Rashi είναι τα εξής:
To Jyotisha αποτελείται από 27 ζώδια, τα Nakshatras και βασίζεται στους πλανήτες και τα αστέρια. Το Jyotisha δηλαδή αποτελείται από 27 διαιρέσεις του ουρανού και σε κάθε μία από αυτές κυριαρχεί ένα Nakshatra.
Η Ινδική Αστρολογία χρησιμοποιεί, επομένως, πέρα από τα Rashi Ζώδια και μία πρόσθετη διαίρεση του ζωδιακού κύκλου σε 27 επιμέρους ζώδια-Nakshatra (αστερισμούς).
Το αρχικό σημείο των Nakshatra είναι ακριβώς απέναντι από το άστρο Spica και ονομάζεται Mesha (ο αντίστοιχος Κριός). Από εκεί ξεκινούν οι διαιρέσεις σε κάθε Nakshatra μια φορά προς την ανατολή.
Στην Ινδική Αστρολογία τα Nakshatras, δημιουργήθηκαν από τον Daksha και έχουν την μορφή των γυναικών του Chandra, του θεού της Σελήνης.
Κάθε Ζώδιο χαρακτηρίζεται από ένα Στοιχείο (Φωτιά, Γη, Αέρας, Νερό) και μια Βασική Αξία. Οι Βασικές Αξίες που συναντώνται στα Ζώδια, διαδοχικά, είναι:
Δείτε ΕΔΩ ποιο είναι το Rashi Ζώδιό σας και τη Βασική σας Αξία