Ρούνοι: Ποια ήταν η σημασία τους στη μαντική τέχνη; - Αστρολογικές Προβλέψεις

Ρούνοι: Ποια ήταν η σημασία τους στη μαντική τέχνη;

Ρούνοι: Ποια ήταν η σημασία τους στη μαντική τέχνη;

Ρούνοι ή Ρούνες ονομάζονται μια σειρά από αρχαία ιερά σύμβολα, στα οποία αποδίδονταν μαντικές και μαγικές ικανότητες και η αποκλειστική τους χρήση γινόταν από τους Σαμάνους ή τους Δρυίδες, αποτελούσε δηλαδή γνώση μιας κλειστής ιερατικής κάστας. Η παράδοσή τους ήταν προφορική και μεταδιδόταν στον μαθητευόμενο Σαμάνο ή Δρυίδη με την απομνημόνευση των εννοιών τους.

Ιστορικά εντοπίζονται κατά τους προχριστιανικούς χρόνους στις Γερμανικές φυλές (η πρώτη αναφορά εντοπίζεται περί το 1300 πχ) και αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα φιλοσοφίας. Η ίδια η ονομασία τους σημαίνει «ψίθυρος» ή «απόκρυφο» και «μυστικό».

Η προέλευση τους είναι άγνωστη, ωστόσο σύμφωνα με έναν Γερμανικό μύθο, αποδίδεται στον πατέρα των θεών του γερμανικού Πάνθεου, στον Οντίν.

Ο Οντίν, πατέρας θνητών και αθανάτων, αντίστοιχος του Δία της ελληνικής Μυθολογίας, θυσιάστηκε στο δέντρο του κόσμου για να γίνει κοινωνός της συμπαντικής σοφίας. Για εννέα μέρες και νύχτες, διαπερασμένος από το ίδιο του το ακόντιο, αιωρούνταν πάνω από το δέντρο του κόσμου και δεχόταν το αιώνιο φως της γνώσης. Όταν ολοκληρώθηκε η διαφώτιση του, κατέβηκε από το δέντρο και χάραξε με το ακόντιό του στους κορμούς των καρποφόρων δέντρων που βρέθηκαν στο διάβα του τα σύμβολα που είναι σε μας γνωστά σαν ρούνοι. Με τον τρόπο αυτό επέλεξε να χαρίσει στον κοινό θνητό την αιώνια γνώση που με θυσία του εαυτού του αποκόμισε.

Οι σύγχρονοι μελετητές διχάζονται ως προς την καταγωγή τους. Κάποιοι θεωρούν ότι αποτελούν το μοναδικό ίσως κατάλοιπο της μυθικής Ατλαντίδας, άλλοι πάλι ότι προέρχονται από τους Ναβαταίους και ότι τα σύμβολα αποτελούν παραλλαγή του Φοινικικού αλφαβήτου.

Όποια και να ήταν η καταγωγή τους όμως, η χρήση των ρούνων, αρχικά σαν μαντική τέχνη και αργότερα σαν αλφάβητο για την αποτύπωση της γλώσσας με σύμβολα, εξαπλώθηκε σε όλη την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, στους Γερμανικούς λαούς, τους Τεύτονες, τους Βίκινγκς και τους Κέλτες, και αργότερα με την ρωμαϊκή επικράτηση, και μεταξύ της ελίτ της αρχαίας Ρώμης.

Με τον εκχριστιανισμό των λαών αυτών η μαντική χρήση των ρούνων απαγορεύεται και σταδιακά ξεχνιέται. Νησίδες σκληροπυρηνικών ιερέων διατηρούνται ωστόσο μέχρι τον 10ο αιώνα, και στην Ισλανδία έως τον 17ο αιώνα. Μόνο προς το τέλος του 19ου αιώνα θα αναβιώσει το ενδιαφέρον για τους ρουνικούς χαρακτήρες από γερμανούς αποκρυφιστές και γίνεται συστηματική χρήση τους από το Γ΄Ράιχ.

Το Ρουνικό Αλφάβητο - πάπυρος

ΤΟ ΡΟΥΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ

Κάθε ρούνος φέρει μια απόκρυφη έννοια και ιδιότητα που συνδέεται με αυτό, πέρα από την εγκόσμια έννοια και την φωνητική του αξία. Κάθε μετουσίωση σε λέξη ή φράση σηματοδοτούσε έννοιες σημαντικές για τους λαούς αυτούς και αντιπροσώπευαν δυνάμεις της φύσης και της ανθρώπινης διάνοιας. Το κάθε σύμβολο έφερε μια ξεχωριστή ιστορία και ήταν απόλυτα συνδεδεμένο με μια θεότητα από το Πάνθεο.

Οι ρούνοι κατά παράδοση χαράσσονταν από τους Σαμάνους ή τους Δρυίδες με τελετουργικό ξίφος επάνω σε κομμάτια ξύλου από καρποφόρα δέντρα, αφού προηγούνταν φάση εξαγνισμού. Η ανάγνωση των μηνυμάτων γινόταν μετά από τυχαία διασπορά επάνω σε λευκό πανί. Ο ιερέας της κοινότητας, μετά από επίκληση στους θεούς και με το βλέμμα στον ουρανό επέλεγε τρία τυχαία τεμάχια, ένα κάθε φορά, και ερμήνευε τους χρησμούς.

Ο χρησμός των ιερέων ερχόταν σαν απάντηση σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Απώτερος σκοπός τους δεν ήταν να «διαβάσουν» το μέλλον. Ο χρησμός αποτύπωνε περισσότερο την διαδρομή που θα έπρεπε να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος για να επιτύχει ένα πιθανό αποτέλεσμα. Κατά την φιλοσοφία των λαών αυτών, το μέλλον δεν είναι σταθερό και προβλέψιμο. Μεταβάλλεται διαρκώς, με ότι και αν αυτό συνεπάγεται. Όταν ο χρησμός δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες του ενδιαφερόμενου, δεν είχε παρά να αλλάξει μονοπάτια στην πραγμάτωση των στόχων του, ελπίζοντας ότι θα έφτανε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η χρήση των ρούνων σαν μαντικών αντικειμένων ήταν για μία και μοναδική φορά και μετά την ερμηνεία του χρησμού καιγόταν σε τελετουργική πυρά.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τελετουργίες αυτές συνοδευόταν από αιματηρές θυσίες, και μάλιστα σε πρώιμο στάδιο από ανθρωποθυσίες.

Σε επόμενο στάδιο, τα ρουνικά σύμβολα χαράσσονται και σε κεραμικά πλακίδια αλλά και σε πέτρες και φυλάσσονται από τους μάντεις ή τις μάγισσες τυλιγμένα σε λευκό πανί. Σε γενικές γραμμές θεωρείται σαν μια πάρα πολύ ισχυρή μυστικιστική τέχνη, όπως είναι και κάθε τέτοια που συνοδεύεται από θυσίες αίματος.

Η πρώτη επαφή των Ελλήνων με τους ρούνους στην σύγχρονη εποχή γίνεται κάπου στην δεκαετία του 80, μέχρι σήμερα όμως στην πλειοψηφία μας, σε αντίθεση με τους σύγχρονους Σκανδιναβούς, η εικόνα μας για το τι αντιπροσωπεύουν είναι αόριστη και συγκεχυμένη.

Φοίβος Χρυσοσπάθης

Διαβάστε περισσότερα για το Ρουνικό αλφάβητο και τη σημασία των διαφορετικών Ρούνων.

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΗΜΑΤΟΣ 200160]
Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

Ημερήσιες Προβλέψεις Εβδομαδιαίες Προβλέψεις Μηνιαίες Προβλέψεις

Διαβάστε επίσης

Χαρτομαντεία των Βασιλιάδων – Μαντάτα από το αισθηματικό παρελθόν

Χαρτομαντεία των Βασιλιάδων – Μαντάτα από το αισθηματικό παρελθόν

Προβλέψεις για τις επόμενες 2-4 εβδομάδες: Κριός ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ Κάποιος από το μακρινό σας παρελθόν,...

Αστρολογία ΜΑΙΟΥ – Αγάπη/Χρήμα/Τύχη για όλα τα ζώδια

Προβλέψεις μηνιαίες για όλα τα ζώδια για τον μήνα Μάιο: Κριός Μην δίνετε και τόση...
Ερωτική Χαρτομαντεία TARROT – Σύντροφοι και γνώριμοι σε μονοπάτια επανένωσης

Ερωτική Χαρτομαντεία TARROT – Σύντροφοι και γνώριμοι σε μονοπάτια επανένωσης

Προβλέψεις για το επόμενο 10ήμερο: ΚΡΙΟΣ : Η ΑΡΧΙΕΡΕΙΑ Πολλά αυτά που δεν ξέρετε ακόμη...
  • προβλέψεις ερωτικές

    προβλέψεις ερωτικές
  • Ονειροκρίτης

    Ονειροκρίτης
  • ζωδια

    ζωδια
  • Καφεμαντεία – Ανάγνωση Φλιτζανιού

    Καφεμαντεία - Ανάγνωση Φλιτζανιού
  • Αστρολογικές Προβλέψεις από την Λουκία Πάνου

    Αστρολογικές Προβλέψεις από την Λουκία Πάνου
  • Αστρολογικές Προβλέψεις από την κα Μεταξία

    Αστρολογικές Προβλέψεις από την κα Μεταξία
  • Ετικέτες

  • Συμβατότητα Αιγυπτιακών Ζωδίων

    Συμβατότητα Αιγυπτιακών Ζωδίων
  • αστρολογικές γραμμές

    αστρολογικές γραμμές
  • ωροσκοπιο

    ωροσκοπιο
  • Αστρολογικές Προβλέψεις
    Το περιεχόμενο και οι υπηρεσίες www.astrologikes-provlepseis.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή αναδημοσίευσή του μερική ή ολική, σε οποιοδήποτε μέσο μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του www.astrologikes-provlepseis.gr Το www.astrologikes-provlepseis.gr δεν φέρει καμιά απολύτως ευθύνη, για το περιεχόμενο των διαφημίσεων.
    Χρέωση υπηρεσιών: Αριθμοί Αστρολογίας 875-876-8254 ΣΤΑΘΕΡO 0,79€/1Λ Με ΦΠΑ + Τέλος Σταθερής Τηλ/νιας) – ΚΙΝΗΤO 0,82€/1Λ ΜΕ ΦΠΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜOΖΕΤΑΙ ΕΠΙΠΛEΟΝ ΤEΛΟΣ ΚΙΝ. ΤΗΛ/ΝIΑΣ 12%, 15%, 18% ή 20% ΑΝAΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ YΨΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΙΑIΟΥ ΛΟΓ/ΣΜOY ΠΡΟ Φ.Π.Α. Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Η εικονογράφηση είναι ενδεικτική. MEDIATEL-Λ. Κηφισίας 125-127 ΤΚ 11524. Helpline 214-2148020
    9011-400-235 Από Σταθερό 1.30E/1Λ ( Με ΦΠΑ + Τέλος Σταθερής Τηλ/νιας) & από Κινητό 1,74E/1Λ και 9011-400-633 Από Σταθερό 1.56E/1Λ ( Με ΦΠΑ + Τέλος Σταθερής Τηλ/νιας) & από Κινητό 1,74E/1Λ Εφαρμόζεται επιπλέον τέλος σύνδεσης συνδρομητών κινητής 12%,15%,18%,20%, ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού προ ΦΠΑ. Η εικονογράφηση είναι ενδεικτική. Οι προβλέψεις απηχούν προσωπικές απόψεις. Mediatel Λ. Κηφισίας 125-127 Helpline 214-214-8020
    Copyrights Astrologikes-Provlepseis.gr 2015 - 2024
    Κατασκευή Ιστοσελίδων tcp.gr Project